April 2013 – Waarom is vuur warm?

Vuur

Heb jij ook wel eens je vingers bijna verbrand aan een kaarsvlam? Bijna iedereen die een kaars ziet branden wil ermee spelen, of wil kijken als ergens brand is. Misschien zijn jullie met Pasen wel gaan kijken naar het paasvuur. Maar wat is vuur eigenlijk en hoe komt het dat het zo ontzettend warm is? Brand je al van verlangen om hier meer over te horen?

Brandende vragen…
Vuur lijkt zo gewoon, maar is het dat wel? Wat is vuur eigenlijk en uit welk stofje bestaat een vlam? En heb je je wel eens afgevraagd waarom een vlam heet is en waardoor dat komt? Weet je ook wat de hoogste en de laagste temperatuur van een vlam kan zijn? We weten allemaal dat hout kan branden, maar kunnen ijzer en water dat ook? Allemaal vragen waar jullie tijdens de Mystery X middag een antwoord op zullen krijgen. Een ding is zeker, je moet wel van vuur afblijven, want wie zijn billen brandt moet op de blaren zitten…

Tom van Weerd, professor in de scheikunde, vertelt jullie deze Mystery X middag alles wat je wilt weten over vuur en warmte. Hij laat daarbij veel spannende proefjes zien. Ook gaan jullie bij de brandweer kijken wat je wel en niet moet doen bij een brand. En je gaat zelf nog proefjes doen met vuur, spannend!!!

Tom van Weerd
Tom van Weerd heeft de laatste 35 jaar aan de Faculteit Natuurwetenschappen van de Radboud Universiteit gewerkt als docent chemische analyse. Als chemisch analist probeer je met verschillende technieken uit te zoeken waaruit stoffen zijn opgebouwd. Ook was Tom practicumleider. Dat betekent dat hij veel proefjes moest verzinnen en dingen laten zien. Hij heeft dit ook vaak gedaan voor open dagen op de universiteit. Ouders mogen dan komen kijken wat hun kinderen uitspoken op de universiteit en of het wel veilig is. Daarnaast heeft hij ook speciale practica voor scholieren bedacht. Hij vindt het dan ook erg leuk dat hij nu aan jullie van alles mag vertellen en laten zien over vuur. Jullie gaan niet alleen luisteren en kijken, maar ook zelf aan de slag. Voor de veiligheid zal er iemand van de brandweer aanwezig zijn, want met vuur blijft het oppassen!