Februari 2012 – Romeinse kinderen

Hoe leefden Romeinse kinderen?

De Mystery X middag van 8 februari was anders dan anders, namelijk bij museum Het Valkhof! Daar weten ze heel veel over de Romeinen en hun kinderen.

Precies 2000 jaar geleden lag er een klein stadje aan de Waal. Het stadje lag bij het Valkhof in Nijmegen. Er woonden Romeinen en de plaatselijke bevolking, de Germanen. Veel Romeinen zaten in het leger. Er lag een groot legerkamp op de Hunnerberg. Er waren ook kooplieden, pottenbakkers, leerbewerkers, smeden. En al die mensen hadden kinderen, veel kinderen meestal. Maar wat deden kinderen in die tijd? Gingen ze naar school? Waar speelden ze mee? Moesten ze hard werken? Wat aten ze, welke kleren droegen ze?

Roel Hoek
Roel Hoek is archeoloog in Nijmegen en vertelt alles over het leven in de Romeinse tijd. Daarna hebben we in museum Het Valkhof de tentoonstelling High-Tech Romeinen bekeken waar je ook heel veel Romeinse apparaten kunt bedienen.

In kelders, langs riolen en plekken waar oude woningen worden gesloopt, daar is Roel Hoek regelmatig te vinden. In 1984 begon zijn werk in de archeologie, vanaf 1987 doet hij dat in Nijmegen. Inmiddels kent hij Nijmegen door en door. Hij kent de sporen van de prehistorie in het oosten en de verhalen over de kruisridders en de middeleeuwers in de binnenstad. En natuurlijk over de Romeinen. De Romeinen waren overal te vinden. Wist je dat hun stad lag waar nu de wijk het Waterkwartier is? Dat ze legerplaatsen hadden in Nijmegen Oost en onder het Valkhof? Soms kun je hun wegen nog volgen met daarnaast hun grafvelden. Het liefst vertelt Roel zijn verhaal lopend door de mooie stad Nijmegen. Wijzend op bijzondere plekken, kijkend vanaf heuvels met uitzicht over de rivier. Maar hij vindt het ook leuk om jullie in het Valkhof te vertellen over Romeinse kinderen. En hij is benieuwd naar hoe jullie denken dat Romeinse kinderen leefden…