Februari 2013 – Hoe maak je een film?

Hoe maak je een film?

Heb je jezelf wel eens afgevraagd hoe een film gemaakt wordt? Als je “The making of…” ziet van een film, zie je eigenlijk alleen maar hoe scènes zijn opgenomen en hoe sommige stunts zijn gedaan. Maar er gebeurt veel en veel meer, voordat de opnames beginnen. En ook daarna moet er nog veel gedaan worden voor de film klaar is.

Harry Potter
“Harry Potter en de steen der wijzen” is bijvoorbeeld een prachtige en spannende film. Er doen veel acteurs aan mee. Er worden allerlei kostuums gebruikt en er zitten ook special effects in. Dat zijn stunts en computeranimaties die ze in de film gebruiken. Maar weet je ook welke muziek er is gebruikt bij de film? Misschien heb je helemaal niet gemerkt dat er muziek in de film zit, maar bij de meeste films is dat zo. Vaak zijn er mensen die speciaal voor de film nieuwe muziek componeren. En weet je eigenlijk wat de filmmakers allemaal moeten doen, voordat Daniel Radcliff, die Harry speelt, kan beginnen met acteren?

Merel van Ommen
Merel van Ommen is docent aan de Radboud Universiteit. Zij gaat jullie van alles vertellen over het maken van een film. Ze laat daarbij veel voorbeelden zien. Ook zijn er weer leuke proefjes. Als je bij deze Mystery X bent geweest, kijk je vast en zeker met heel andere ogen naar een film! Wil je ook weten wat er allemaal komt kijken bij het maken van een film? En hoe het is om zelf mee te werken aan het bedenken en maken van een film?

Merel van Ommen studeerde Communicatiewetenschap en Filmstudies & Visuele Cultuur en is docent communicatiewetenschap aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Ze doet onderzoek naar wat verschillende groepen kijkers vinden van de personages en hun gedrag in Amerikaanse televisieseries zoals The Sopranos, House MD en Gossip Girl. De verschillende groepen kijkers in haar onderzoek zijn bijvoorbeeld gedetineerden (mensen die in de gevangenis zitten), politieagenten, artsen, geneeskunde studenten en jongvolwassenen. Samen met haar studenten probeert ze in kaart te brengen hoe een aflevering van een dramaserie in elkaar zit. Ook kijken ze welke redeneringen kijkers gebruiken om tot een mening over de aflevering of serie te komen.
Naast haar werk voor de Radboud Universiteit Nijmegen, werkt Merel als televisie- en filmjournalist en schrijft ze stukjes voor onder andere VPRO Gids en de jeugdpagina ‘Villakrant’. Merel gaat jullie iets van de magie van film onthullen, ze legt uit wat film is en hoe je een film maakt. En ze zal specifieke filmonderdelen bespreken, zodat je straks beter kunt uitleggen aan anderen waarom je een film wel of niet mooi vindt.