Februari 2014 – Het Moleculen-Mysterie

Het Moleculen-Mysterie

Woensdag 12 februari 15:00-17:00 uur

Misschien heb je wel eens gehoord van het woord molecuul. Bijvoorbeeld het DNA-molecuul. Je zult ook vast wel een keer gehoord hebben van H2O. Dit is een andere manier om water (watermoleculen) aan te duiden. Wetenschappers gebruiken deze manier van schrijven, omdat je hieraan precies kunt zien uit welke onderdelen een watermolecuul is opgebouwd. H2O noem je ook wel de formule van water. Het geeft aan dat een watermolecuul is opgebouwd uit twee waterstofdeeltjes (H2) en een zuurstofdeeltje (O).

Maar weet je eigenlijk wat moleculen zijn? Kun je ze zien, aanraken, voelen, proeven, ruiken? Wat kun je ermee doen? Kun je ze zelf maken? Op 12 februari gaat professor Floris Rutjes bij Mystery X van alles vertellen over moleculen. En natuurlijk antwoord geven op al jullie vragen hierover. Daarna gaan we heel veel leuke proefjes doen, om nog meer te ontdekken over moleculen. Inschrijven voor deze Mystery X middag kan vanaf 29 januari 19.00 uur op de inschrijfpagina. Wacht niet te lang, want vol=vol.

Floris Rutjes

Floris Rutjes is professor aan de Radboud Universiteit en is gespecialiseerd in het maken van nieuwe moleculen. Die nieuwe moleculen (stoffen) kunnen bijvoorbeeld belangrijk zijn om nieuwe medicijnen te ontwikkelen of dienen als geur- of smaakstoffen.
Op de basisschool fantaseerde hij al over ingewikkelde glazen opstellingen om chemische reacties mee uit te voeren, later heeft hij daar ook echt zijn beroep van gemaakt.