Januari 2015 – Retourtje Afrika zonder TomTom

Trekvogels in en om Nijmegen
Woensdagmiddag 14 januari van 15:00 tot 17:00 uur

Sommige vogels vliegen wel duizenden kilometers, hoe weten zij de weg? En waarom doen ze dat? Op deze en nog veel meer vragen krijg je antwoord bij de MysteryX lezing van Bram Ubels.

“Ik ben Bram Ubels, 21 jaar en studeer Toegepaste Biologie in Den Bosch. Al van jongs af aan ben ik gefascineerd door de natuur, vooral door trekvogels. Die vind ik bijzonder interessant en verbazingwekkend! Hoe weten deze vogels, die maar een paar gram wegen, de weg naar Afrika te vinden en weer terug?!
De laatste tien jaar heb ik veel vogelonderzoek gedaan. Daarvoor heb ik in de omgeving van Nijmegen tienduizenden vogels gevangen en geringd. Door zo’n ring kunnen we elke vogel precies volgen. Zo komen we te weten hoe oud de vogels worden, waar ze broeden en overwinteren, hoeveel vogels van elke soort er doortrekken, hoe de vogels elk jaar op precies dezelfde plek terugkeren, wat de conditie is van de trekvogels, en nog veel meer! Kom op 14 januari naar Mystery X. Dan krijg jij ook een kijkje in de wereld van het vogelonderzoek en van de vogeltrek.“

LET OP! Andere locatie:
Mystery X is in januari NIET in het Technovium maar bij:
Sovon   Rijksstraatweg 174    6573 DG Beek-Ubbergen
Routebeschrijving:

Met openbaar vervoer Vanaf NS-station Nijmegen centraal neemt u de Duitse buslijn 58 naar Beek (richting Kleef/Kleve) tot de halte ‘Wylerbad’. U loopt 200m terug langs de Rijksstraatweg, en slaat dan linksaf het zandpad in de heuvel op, dat naar het Informatiecentrum leidt. Ook kunt u lijn 80 nemen richting Millingen en uitstappen bij het gemeentehuis vaan Beek-Ubbergen. Rechtdoorlopen de Rijksstraatweg af richting Wylerbergmeer en na plusminus 1km rechts het zandpad in.
Met eigen vervoer Vanaf Nijmegen de richting Kleef (Kleve) aanhouden over de N 325. Bij de verkeerslichten, waar de richting Beek is aangegeven, rechtsaf slaan. Deze weg volgen tot de T-splitsing. Linksaf de Rijksstraatweg oprijden. Na ongeveer 1 km kunt u rechts het zandpad omhoog. U wordt verzocht de auto onder aan de straat te parkeren. Fietsen en brommers kunnen bij het pand geparkeerd worden.

Kom ook! Schrijf je in vanaf woensdag 31 december om 19:00 uur.