Juni 2012 – Waarom is poep bruin?

Waarom is poep bruin?

Iedereen moet naar de wc. Maar heb je je wel eens afgevraagd waarom poep eigenlijk bruin is? En hoe poep ontstaat uit voedsel? Nu heb je eindelijk de kans om hierachter te komen. Bij deze laatste Mystery X middag van dit schooljaar, vertelt Huub op den Camp van alles over poep. Waarom het bruin is, en hoe het ontstaat bijvoorbeeld. Bij zijn lezing zal hij de poepproductie van mensen vergelijken met die van koeien.

Van eten naar poep
Om te weten hoe poep ontstaat, moet je natuurlijk eerst weten wat er met je eten gebeurt in je lichaam. Als je iets eet, maak je het eten in je mond eerst klein door erop te kauwen. Ook komt er speeksel bij, waar enzymen inzitten. Dit zijn stofjes die het eten nog kleiner maken. Het speeksel zorgt ervoor dat de voedingsstoffen uit je eten uiteindelijk in het bloed opgenomen kunnen worden.

Maar er gebeurt nog meer in je lichaam. In je darmen zitten bacteriën en protozoën. Dit zijn een soort kleine beestjes, die in je darmen leven. Deze beestjes spelen ook een heel belangrijke rol. Zij verteren het eten en zorgen ervoor dat alle nuttige stoffen eruit gehaald worden en alleen de afvalstoffen overblijven. Bij deze verwerking ontstaan gassen, die uit je lichaam ontsnappen als windjes.

Huub op den Camp
Huub op den Camp werkt als hoofddocent bij de afdeling Microbiologie bij de faculteit Natuurwetenschap, wiskunde en informatica. Microbiologen bestuderen de wereld van hele kleine beestjes en plantjes, dit noem je micro-organismen. Huub geeft les aan studenten biologie, maar hij doet ook onderzoek.

Het onderzoek dat Huub doet, kijkt naar wat deze micro-organismen doen met voedingsstoffen. Op onze aarde leggen voedingsstoffen steeds een bepaalde route af. Denk bijvoorbeeld aan een wortel. Een wortel groeit in de grond. Een haas eet de wortel op. Daarna eet de vos de haas op. De vos gaat dood en kleine beestjes, die in de aarde leven, eten delen van de vos weer op. De rest van zijn lichaam vergaat en wordt weer aarde. In de aarde groeit weer een wortel. Dit noem je een cyclus, iets dat steeds een bepaalde route aflegt en weer terugkeert bij het begin. Huub onderzoekt wat de taak is van micro-organismen bij het aan de gang houden van deze cyclussen.

Ook bij het verteren van voedsel, het omzetten van eten naar poep, zijn micro-organismen erg belangrijk. En daar gaat Huub ons van alles over vertellen.