Maart 2012 – Wat is elektriciteit?

Wat is elektriciteit?

We gebruiken het allemaal iedere dag: elektriciteit. Je kunt het niet zien en toch is het er. Maar wat is elektriciteit? Hoe maak je elektriciteit en wat doen we er allemaal mee?

Wat is elektriciteit
Elektriciteit is eigenlijk niets anders dan het verplaatsen van elektronen. Dit zijn heel kleine geladen deeltjes die overal in zitten. In sommige materialen kunnen de elektronen zich niet goed verplaatsen, maar in andere juist heel goed. We zeggen dan dat het materiaal goed geleidt. Metaal (zoals ijzer) geleidt bijvoorbeeld goed. Als de elektronen de kans krijgen, gaan ze van de plek met veel elektronen, naar de plaats waar er weinig zitten. Er loopt dan een stroom.

Wist je dat in ons lichaam ook elektrische stroompjes lopen om van alles in je lichaam aan te sturen? En dat de sidderaal zelf elektriciteit opwekt die hij gebruikt om de weg te vinden in het donkere water? Hoewel we al veel weten, doen wetenschappers nog steeds onderzoek naar elektriciteit. Bijvoorbeeld heel praktisch onderzoek, om nieuwe manieren te zoeken voor het opwekken van stroom. Of om ervoor te zorgen dat je met zo min mogelijk energie zo veel mogelijk stroom kunt maken. Maar wetenschappers onderzoeken ook hoe elektriciteit nu eigenlijk precies werkt en hoe je het kunt beïnvloeden.

Carmen & Nick
Deze keer hebben we niet één spreker, maar een duo! Het zijn twee enthousiaste studenten van de Radboud Universiteit Nijmegen: Carmen van Schoubroeck en Nick Leijten. Zij vertellen van alles over elektriciteit.

Carmen woont op kamers in Nijmegen en studeert tegelijk wiskunde en natuurkunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen. In haar vrije tijd speelt ze piano en mengt ze zich graag in discussies bij de Nijmeegse Debatclub Trivium. Ook houdt ze ervan om met haar huisgenoten en studievrienden gezamenlijk te eten.

Nick is 21 jaar en bezig met het vierde jaar van zijn studie sterrenkunde. Eén van de onderwerpen in zijn studie die hij erg interessant vindt, is de vorming van planetenstelsels. Als hij niet studeert, speelt hij graag voetbal en rugby. Of organiseert hij een borrel of feest bij de studievereniging Marie Curie.