Mei 2012 – De bionische mens

De bionische mens

Kunnen we met techniek een mens maken die slimmer, sneller en beter is? Een bionische mens? We kunnen tegenwoordig al heel veel. Mensen krijgen in hun lichaam een nieuwe heup of een apparaatje waarmee ze weer kunnen horen.

Een bionische mens is een mens die bovenmenselijke dingen kan met zijn of haar lichaam. Deze persoon zou bijvoorbeeld veel sterker kunnen zijn dan wij, of veel sneller kunnen rennen dan een normaal mens dat kan. Dit klinkt als science fiction, want dat kan toch helemaal niet? Toch zul je versteld staan van wat we al kunnen met de techniek die er al is. Wist je bijvoorbeeld dat er voor mensen die een been missen protheses bestaan (een kunstbeen) waarmee je harder kunt rennen dat met een gewoon been?

Professor Anneke Smelik gaat jullie van alles vertellen over de bionische mens. Over wat er technisch al mogelijk is. En hoe de techniek het beeld dat je van jezelf en van anderen hebt kan veranderen. Denk maar eens aan allerlei science fiction films, videoclips en computerspelletjes. Daarin komen vaak al een soort mens-machines voor. Maar is dat zoals wij ook willen worden?

Anneke Smelik
Professor Anneke Smelik studeerde cinema en theater studies aan de Universiteit Utrecht en promoveerde daarna aan de Universiteit van Amsterdam. Sinds 2002 werkt ze bij de Radboud Universiteit Nijmegen. Ze is er hoogleraar Visuele Cultuur op de Katrien van Munster leerstoel.

Begin dit jaar kwam van Anneke Smelik een boek uit: ‘Ik, cyborg.’ Het woord cyborg is samengesteld uit het woord ‘CYBernetisch en ORganisme’. Daarmee wordt bedoeld een soort mens-machine. Anneke legt in haar boek uit dat techniek ons sterker, sneller en slimmer maakt. En dat dit invloed heeft op het beeld dat wij van onszelf hebben. Ook heeft het invloed op hoe we met ons lichaam en met andere mensen omgaan. Anneke vraagt zich in haar boek dan ook af: ‘Worden wij cyborgs, moderne mens-machines?’