Mei 2013 – Kijkje in de toekomst

Help de aarde warmt op!

Wist je dat de ijskappen smelten en de zeespiegel stijgt? En dat dit komt omdat het steeds warmer wordt op aarde? Je vraagt je vast af of dit erg is en wat we hier dan aan kunnen doen. Deze middag nemen we je mee in de wonderlijke wereld van het veranderende klimaat op aarde.

Klimaatonderzoek
Je hebt er vast wel eens over gehoord op het journaal, in de krant of op internet: de aarde warmt steeds meer op. De ijskappen smelten en de zeespiegel stijgt. Klimaatonderzoekers doen onderzoek om te beoordelen hoe snel de aarde opwarmt en waardoor dit komt. Ze proberen ook in te schatten hoe erg dit nu eigenlijk is. Het is erg belangrijk om dit allemaal te weten, want dan kun je ook proberen er op de juiste manier wat aan te doen.

Professor Bram Bregman neemt jullie mee in de wonderlijke wereld van het veranderende klimaat op aarde. Hij vertelt hoe hij als klimaatonderzoeker vanuit vliegtuigen metingen heeft gedaan op de Noordpool. En alles wat jullie nog meer willen weten over klimaatverandering. En dat is belangrijk om te weten, want dan kunnen we er in de toekomst samen voor zorgen dat het niet te warm wordt op aarde.

Bram Bregman
Bram Bregman is professor Klimaatverandering aan de Radboud Universiteit. Hij heeft zelf onderzoek gedaan aan het klimaat en vanuit vliegtuigen metingen gedaan boven de Noordpool. Ook werkt hij voor de minister, om te zorgen dat we minder vervuilende stoffen in de lucht brengen. Het is hierbij belangrijk om ook met andere landen te praten, want als er in Nederland vuil in de lucht komt, kan dat ook in andere landen terechtkomen. En andersom natuurlijk. Daarom vergadert Bram Bregman ook met andere landen om hierover afspraken te maken. Tenslotte geeft hij ook nog les aan de universiteit en vertelt hij zijn studenten alles over klimaatverandering. Dat is heel belangrijk, want dan weet straks iedereen wat klimaatverandering is en wat we eraan moeten doen. Samen kunnen we er dan voor zorgen dat het niet te warm wordt op aarde!