Mei 2017 – Mindf*ck. De ogen bedrogen

Vandaag krijgen jullie allereerst van alles te horen over visuele illusies. We zien dan iets wat eigenlijk niet helemaal klopt. Rechte lijnen die krom lijken, lichte vlakken die in het echt heel donker zijn, kleine mensen die heel groot lijken en ga zo maar door. Hoe komt het nou dat we soms verkeerde dingen zien? Onze ogen werken dan nog altijd prima, maar het gaat dan eigenlijk een heel klein beetje verkeerd in de hersenen. Die denken dan iets te zien wat niet helemaal overeenkomt met de werkelijkheid. Goochelaars maken handig gebruik van die illusies. daarom vallen we dan vaak van de ene verbazing in de andere. Nadat Rob en Andrea jullie alles hebben verteld hierover, gaan jullie zelf een illusie maken!

 

 

Rob van Lier en Andrea Frielink
Voor deze bijeenkomst hebben we de experts Rob en Andrea uitgenodigd.

Rob van Lier is onderzoeker aan de Radboud Universiteit in Nijmegen aan het Donders Instituut, waar onderzoek gedaan wordt naar de werking van de hersenen. Hij heeft al een aantal keren een prijs gewonnen bij de jaarlijkse internationale visuele illusie wedstrijd in Florida, Amerika. Een keer won hij zelfs de eerste prijs.

 

 

 

Bij de workshop zal Andrea Frielink jullie helpen om zelf een illusie te maken. Andrea doet ook onderzoek naar de visuele waarneming aan het Donders Instituut, in de onderzoeksgroep van Rob van Lier.