Oktober 2012 – TomTom

TomTom
Heb je je al eens afgevraagd hoe een TomTom werkt? Of hoe een website je een reisroute voorstelt? Op deze middag leer je hoe een computer de kortste reisroute uitrekent. Bijvoorbeeld hoe je het snelst van Arnhem naar huis kunt rijden. En dat is voor een computer moeilijker dan je zou denken!

Plaats bepalen
Het berekenen van de kortste reisroute is niet gemakkelijk. Maar natuurlijk zijn er allerlei trucjes die ervoor zorgen dat een TomTom toch binnen een paar seconden de juiste weg kan aanwijzen. Maar dan moet de TomTom natuurlijk wel eerst weten waar hij is. Als hij dat niet weet, kan hij je niet vertellen of je er al bij deze afslag van de snelweg af moet, of pas bij de volgende.

David Jansen
Onderzoeker David Jansen gaat jullie vertellen hoe een TomTom werkt. Hij legt eerst uit hoe mensen vroeger bepaalden waar ze waren. In vroegere tijden keken zeevaarders namelijk naar de sterren om hun plaats te bepalen. Als ze wisten waar de sterren stonden, konden ze terugrekenen waar ze zelf dan zouden moeten zijn.

Navigatiesystemen doen eigenlijk bijna hetzelfde, maar dan met satellieten, een soort kunstmatige sterren. Ze kijken waar de satellieten staan ten opzichte van waar ze zelf zijn. Als een TomTom genoeg satellieten heeft gezien, kan hij uitrekenen waar hij is. En als hij dan ook een kaart heeft van de omgeving, dan kan hij je doorgeven of deze afslag, of de volgende de juiste is. Handig!

David Jansen
Ik ben David Jansen en werk aan de Radboud Universiteit als universitair docent informatica. Ik geef onderwijs aan studenten informatica en informatiekunde. Ik leer de studenten bijvoorbeeld van alles over de CPU (Central Processing Unit). Dat is de centrale verwerkingseenheid van de computer, het belangrijkste onderdeel van een computer.

Daarnaast doe ik ook onderzoek. Ik gebruik wiskunde om computers te beschrijven en te kijken of ze precies doen wat ik wil. Op dit moment werk ik samen met een onderzoeker in Denemarken en in China. We denken na over de vraag: ‘Wanneer kun je zeggen dat een computer een andere precies nabootst?’

Ik heb in Bern (Zwitserland) wiskunde en informatica gestudeerd en ben na mijn studie naar Nederland gekomen. Ik heb al aan een paar universiteiten in Nederland en Duitsland gewerkt. Zelf heb ik geen kinderen, maar ik vertel graag aan kinderen wat ik heb ontdekt.