Maart 2013 – Ouwe Dino’s

Ouwe dino’s

Ze zijn angstaanjagend en groot maar gelukkig kom je ze niet meer tegen: dinosauriërs. Er zijn heel veel mooie boeken over dino’s. Er staat in hoe ze leefden, wat ze aten en natuurlijk hoe ze eruit zagen. Razend interessant, maar hoe weten we dat allemaal?

Jurassic Park
Jullie kennen ze vast ook wel: dinosauriërs. Misschien heb je er thuis wel een boek over in je boekenkast staan, of heb je een speelgoeddino. Veel kinderen hebben ook wel eens gekeken naar de films van ‘Platvoet en zijn vriendjes’ of naar de film ‘Jurassic Park’. Maar wat weten jullie eigenlijk echt van dinosauriërs? Weet je bijvoorbeeld hoeveel verschillende soorten dinosauriërs er waren? En hoe weten we nou hoe dino’s eruit zagen en hoe lang geleden ze leefden? Misschien heb je er nog nooit bij stilgestaan, maar zijn er ook nu nog dinosauriërs, of zijn ze echt allemaal uitgestorven? En waarom zijn ze eigenlijk uitgestorven?

Joop Ouborg
Joop Ouborg is docent biologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij geeft hier onder andere les in Evolutiebiologie. Een evolutiebioloog bestudeert de evolutie van soorten planten en dieren. Dit gebeurt bijvoorbeeld door de vorm van levende organismen die we nu kennen te vergelijken met de vormen van fossielen die gevonden zijn. Joop doet ook onderzoek naar evolutie, en dan vooral evolutie in planten. Hij geeft jaarlijks een presentatie in Nemo, het technologie museum voor kinderen in Amsterdam, tijdens de Klokhuis Vragendag.

Joop gaat jullie deze middag antwoord geven op heel veel vragen over dino’s en vroegere tijden. Hij is docent Evolutiebiologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij zal tijdens zijn presentatie mooie filmpjes laten zien en na de lezing gaan jullie leuke proefjes doen. Zo kom je heel veel meer te weten over die hele oude dino’s.