Nieuwsgierig!?

Nieuwsgierig!?

Mensen zijn van nature nieuwsgierig. Jij waarschijnlijk ook. Je stelt je ouders net zo lang vragen, totdat ze het antwoord niet meer weten. Of je zoekt een antwoord op internet. Dit stellen van vragen en het zoeken naar antwoorden daarop heet onderzoeken, en als je aan het onderzoeken bent, ben je een wetenschapper.

Een wetenschapper is iemand die op een systematische manier uitzoekt hoe de werkelijkheid in elkaar zit. Bijvoorbeeld als iemand onderzoekt hoe je hersenen werken (dat was in oktober!). Een wetenschapper kan ook kijken hoe hij de werkelijkheid kan veranderen. Bijvoorbeeld als je probeert om met lichtstralen piepkleine magneetjes van pool te laten wisselen, dan probeer je hoe je de werkelijkheid kan veranderen (Dat was bij Magische Magneten).

Maar hoe doe je dan onderzoek? Door te observeren en experimenteren!
In de zeventiende eeuw beseften mensen dat je door heel goed te kijken (observeren) en door experimenten te doen heel veel te weten komt. Langzamerhand ontstonden er steeds meer speciale plaatsen waar mensen samen onderzoek deden: de universiteiten. Sommige universiteiten zijn al heel oud. In Nijmegen is sinds 1923 ook een universiteit, de Radboud Universiteit Nijmegen. Er werken nu ongeveer 460 professoren aan allerlei onderzoeken.

Eigenlijk is onderzoeken niets anders dan de juiste vragen stellen en op zoek gaan naar het antwoord. Stel, je gooit een bal weg. De bal komt op de grond terecht. Niets bijzonders toch? Maar als je goed kijkt, zie je dat hij met een mooi boogje op de grond valt. Je kunt je nu allerlei vragen stellen, bijvoorbeeld:

Hoe komt het dat de bal valt?
Waarom gaat de bal niet in een rechte lijn naar beneden?
Waarom gaat de bal niet gewoon verder, maar komt hij stil te liggen?
Zo bedenk je allerlei vragen om erachter te komen hoe het komt dat de bal met een boogje op de grond terecht komt. Dan ga je proberen je vragen te beantwoorden. Dat doe je door er logisch over na te denken met de kennis die je al hebt. En door proefjes (experimenten) te doen om uit te zoeken wat je nog niet weet. En dat is nu precies wat een onderzoeker doet!

Mystery X wetenschapsmiddagen

Proefjes doen is erg leuk en je leert er heel veel van. Daarom doen we bij onze Mystery X middagen na de lezing van een wetenschapper ook een aantal leuke, spannende proefjes. Soms geven de proefjes antwoord op jullie vragen. Maar soms wordt je er ook nog nieuwsgieriger van! Kom je ook naar de volgende Mystery X?